top of page

 

Rotfylling

 

Hva er en rotfylling?

Inne i tannen finner man et hulrom med nerver og blodkar som kalles pulpa. Når pulpa (nerven) er sterkt skadet eller død, er det nødvendig å foreta rotbehandling (rotfylling) for å bevare tannen. De fleste rotbehandlinger skyldes kariesangrep (hull) som er kommet helt inn til pulpa. Da vil bakterier trenge inn og føre til permanent skade. Annen tannsykdom kan også skade pulpa.

 

Symptomer

Siden mennesker opplever smerter forskjellig, kan noen føle en sterk tannpine når man har en betennelse inne i tannen, eller i kjeven utenfor roten. Andre betennelser blir oppdaget fordi tannen er blitt øm å tygge på eller har skiftet farge, men gir ikke fra seg noe tannpine. Så finnes det tilfeller hvor tannlegen kan finne betennelse i tannen ved hjelp av et røntgenbilde.

 

Hvordan utføres en rotfylling ved Bragernes Endospesialist AS?

En rotbehandling hos Bragernes Endospesialist AS strekker seg vanligvis over to seanser (tannlege besøk). Ved første seanse vil tannlegen borre gjennom tannkronen til pulpa og rense rotkanalene grundig slik at alt vev blir fjernet. Utrensingen gjøres ved hjelp av spesialinstrumenter tilpasset bredden og lengden på kanalene. Etter å ha lokalisert og renset kanalene, vil tannlegen legge antibakteriell innlegg i kanalene for å preparere tannen til rotfylling og fjerne betennelse. Selve inngrepet skjer under lokalbedøvelse og er vanligvis smertefritt. Du vil så få time for andre seanse avhengig av hvor lenge innlegget trenger å være i kanalene.

 

Ved andre seanse blir rotkanalene fylt med rotfyllingsmaterialer. Tannen vil så få en midlertidig fylling og du vil bli henvist tilbake til din faste tannlegen for å legge en permanent fylling eller krone ettersom hva som har blitt bestemt. Noen rotbehandlinger vil trenge etter-kontroll her hos oss. Du får da vite om resultatet er fullt tilfredsstillene, eller om det er nødvendig med mer behandling.

 

I noen tilfeller kan det forekomme små plager fra den rotfylte tannen selv om behandlingen var vellykket. Det er viktig å vite at en rotfylt tann er ikke like sterk som en frisk tann, derfor er det nødvendig å ikke belaste tannen for mye og eventuelt bygge opp tannen med keramisk krone.

 

Hva er alternativet til rotfylling?
Alternativet til rotfylling vil være å fjerne tannen. Man kan så erstatte tannen med en bro eller et implantat med en krone på toppen. Dette er vesentlig dyrere enn å rotfylle og beholde tannen, men endospesialisten setter høyt fokus på pasienten og når du kommer til oss blir du fortalt behandlingen som er mest aktuelt og lønnsomt for din tannproblem.

 

Hva koster en rotfylling?
Prisen på en rotfylling hos Bragernes Endospesialist AS avhenger av hvilken tann det gjelder og hvor komplisert kasusen er. Arbeidet er utført med mikroskop og er teknisk vanskelig, tidskrevende og strekker seg over minimum to seanser. Ta kontakt med oss per telefon for å få en kostnadsoverslag for din tann.

bottom of page