top of page

 

Rotspissamputasjon

 

Hva er rotspissamputasjon?

Noen ganger er ikke en rotfylling tilstrekkelig for å få god tilheling. Årsaken kan være at bakterier forlater rotkanalene og fester seg rundt rotspissen. Dette kalles ekstraradikulær infeksjon, og da kan det være behov for kirurgisk behandling for å få god tilheling.

En slik kirurgisk behandling kalles for rotspissamputasjon. Ved en rotspissamputasjon kan man avdekke sprekker i roten, eller ekstrakanaler.

 

Hvordan er behandlingen av rotspissamputasjon?

Inngrepet skjer under lokalbedøvelse og er smertefritt. Etter å ha fått området rikelig bedøvet, lager vi en snitt i tannkjøttet ved den defekte tannen og reflekterer tannkjøttet for å få tilgang til rotspissen. Vi kan så fjerne betennelsesvev rundt roten eller fjerne ca. 3-5 millimeter av en betent rotspiss. Etter inngrepet settes noen sting for å lukke såret. Stingene fjernes normalt etter omlag 1 uke og tannen vil så bli kontrollert etter 6-12 måneder for å vurdere om rotspissamputasjonen har vært vellykket.

 

Etter kirurgisk  behandling

Når bedøvelsen går ut, kan det bli noe smerter i området som har blitt behandlet med kirurgi. Vi anbefaler å kjøle området med ispose og du vil få smertestillende tabletter og/eller antibiotika ved behov. Unngå å spise, drikke, skylle eller røyke de første tre timene etter inngrepet. Vi anbefaler også at du spiser noe som ikke krever mye å tygge det første døgnet, og skylling med både corsodyl og saltvann for å unngå infeksjon rundt tannkjøttet.

bottom of page